Trecutul: Prezent și Viitor

Publicat de

în categoria

30.05- 05.06.2017

Prima editie a taberei internationale de creatie „Trecutul:Prezent si Viitor” a avut loc in localitatea Buzias.

Artiștii participanți: Aurel Bulacu, Horia Cristina, Sofia Ovejan, Anca Ciofirla/Van Ka, Eugen Raportoru, Alexandru Jakabhazi, Sandor Aranyi, Valentin Georgiev, Vica Tila Adorian, Mirela Iordache, Vali Chincisan, Suzana Dan,  Alina Ondine Slimovschi, Daniel Valeriu Neculai.

Pr. Dr. Marcel Tolcea: „Adesea, lucrurile importante ce au bunul obicei de a ni se întâmpla în viață nu doresc să treacă neobservate. Ca atare, ele, pur și simplu, devin memorabile. Cam așa cum are bunul obicei de a i se întâmpla și artei. Adică acelei producții de originalitate artistică  în care diverse individualități produc valori sau, cu un cuvânt mult mai fericit, creează.

Verbul „a crea” este mai important decât pare fiindcă diferența dintre un artist și un obișnuit producător de bunuri este taman acest verb. Artiștii creează bunuri despre care lumea obișnuită crede că sunt unice. Nu. Aceste bunuri, adică operele de artă, nu sunt doar unice. Ele sunt mult mai mult: sunt originale. Diferența dintre unicitate și originalitate este dată de creativitatea artistului. Iar creativitatea sa face ca opera de artă să fie nu doar unică în exprimare, ci, mai ales, unică în concepție. Ceea ce nu înseamnă neapărat că orice operă de artă este o valoare plasată în fruntea vreunei ierarhii. Nu. Nici vorbă! Arta are bunul obicei de a asculta de două criterii fundamentale: valoarea comercială de vânzare și valoarea de apreciere, adică gustul. Cele două „imperii”, cum știți, nu merg nicicând împreună și nici nu pot visa la o minima reconciliere. Dar pot spera la o formă de conviețuire. De influențare a gustului public.

Păstrând proporțiile, aceasta ar trebui să fie misia oricărei tabăre de artă: de a negocia cât mai armonios raportul dintre gustul rafinat al Artistului și cel, fatalmente, mai puțin format  al publicului.”