h.e.art – humans embodying art

Publicat de

în categoria

h.e.art – humans embodying art este un proiect initiat de Valentina de Piante in colaborare cu Liceul de Coregrafie Floria Capsali, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Asociatia Tandem, Scoala pentru Deficienti de vedere, Centrul Gifted Education, Asociatia Montage.

Constiinta-Identitate-Corp

Axat in jurul trinomului constiinta-identitate-corp, proiectul isi propune dezvoltarea conceptului de constiinta de sine prin miscare si implementarea sa graduala in practicile educationale (coregrafie, educatie fizica si terapie prin dans). Limitele dintre constientul si inconstientul psihicului uman sunt investigate prin intermediul practicilor corporale si prin intermediul cercetarilor din domeniul neurologiei, neurostiintei, fenomenogiei perceptiei si neuro-psihologiei.

Schimbarea paradigmelor

Proiectul raspunde semnalului de alarma pe care ni-l adreseaza invatatorii despre copii din ce in ce mai agitati, autisti sau violenti. Copiii devin oglinda noastra, a fragmentarii mintii de corp. Noile descoperiri ale neurostiintei nu duc la o revizuire a programelor de studii, ci din contra, la o cerebralizare a lor, uitand ca procesele corticale se servesc de cele perceptive legate de corporalitate, de propriul simt prezent in corp, acela kinestezic, si de simtul placerii, complet uitat pe bancile scolii.

Ce vom face?

ATM LESSONS – AWARENESS THROUGH MOVEMENT (METODA FELDENKRAIS)

Vom reinventa schemele neuromotrice habituale.
In aceasta deconstructie a schemelor de actiune, muschii agonisti
si antagonisti se echilibreaza si tensiunile musculare dispar si fac
loc pentru aparitia unor emotii, imagini, idei si asocieri diverse.

TEHNOLAB

Vom crea scoruri individuale, in care corpul se va transforma
in functie de imagini anatomice, personale sau imaginare.
Vom studia felul in care subtextele sau scenaril genereaza o transformare
continua a imaginilor.

FEEDBACK LAB

Vom scrie, vom desena si vom povesti experientele.

MBODIED COGNITION studiaza tiparele de miscare in stransa legatura cu procesele de gandire. Omul este privit ca un un intreg corpminte care contine si transforma potentialul nostru in toate directiile: emotionale, relationale, cognitive, motrice, perceptive. Pentru Valentina, aceasta studiere a legaturii dintre ceea ce simtim, ceea ce gandim si felul in care ne miscam este fundamentala. NEUROPLASTICITATEA este capacitatea creierului de a (re)crea trasee sinaptice daca EXPERIENTELE SUNT POZITIVE, DIVERSE SI TRAITE PRIN PROPRIUL CORP.
Studiile lui Damasio, Dulcan, Varela , Maturana si multi altii, ne aratacasistemul nervos este un organ emotional, ca ar exista o inimaa creierului in foarte multe arii cerebrale. Aceste arii sunt traversate de impulsuri nervoase de fiecare data cand gandim si ne miscam.Intreaga echipa de proiect va participa la lectiile ATM pentru a avea o intelegere corporala a procesului de cercetare.
Iunie 2017 – Conferința publica de prezentare a rezultatelor @CNDB (laborator deschis publicului, prezentare feedback si fragmente video/live).
Asociația Montage – locație pentru expoziție (Galeria Montage).
Un proiect realizat cu sprijinul Centrul Național al Dansului Bucuresti.