Orașul în litere. Patrimoniu, literatură și istorie în Sectorul 2

Publicat de

în categoria

„Oraşul în litere” este un proiect de educaţie prin cultură, un proiect participativ educaţional şi creativ de (re)descoperire, prezentare şi promovare a patrimoniului cultural, natural şi uman al Sectorului 2 al  Municipiului Bucureşti, cu angajarea cetăţenilor săi. Proiectul propune o explorare a scrierilor clasice şi contemporane care fac referinţe la patrimoniul unic al acestui sector bucureştean, precum şi un proces creativ participativ de valorizare a acestuia.

Activităţile proiectului aduc împreună scriitori, istorici, arhitecţi, artişti vizuali, elevi şi cetăţeni adulţi ai Sectorului 2 bucureştean, din cele mai diverse categorii, în cinci întâlniri de tip conferinţe şi dialog cultural structurate pe zone istorice şi de patrimoniu, două ateliere educative şi de creaţie literară şi artistică destinate în principal elevilor din Sectorul 2, precum şi un eveniment de lansare şi distribuire a unei publicaţii de tip carte, de valorificare a patrimoniului şi de prezentare a creaţiilor realizate în cadrul proiectului de către cetăţenii participanţi sub îndrumarea profesioniştilor.

Zonele propuse pentru explorarea şi crearea participativă de conţinuturi culturale în cadrul proiectului sunt: Obor-Targul Moşilor, numit și Târgul de afară; zona Foişorul de Foc sau, alternativ, cartierul Colentina, format pe vremuri din satele Colentina, Fundeni și Plumbuita; Cartierul Floreasca, cu un patrimoniu urban relevant pentru realismul socialist; zona Armenească, aflată în afara orașului până în secolul al XVII-lea; Parcul Icoanei, zona Icoanei cu străzile limitrofe și Parcul Ioanid.

Activităţile proiectului se vor desfăşura în spaţii publice outdoor de tip parcuri din zonele vizate pentru investigare participativa. Totodată, cetăţenilor li se propune să contribuie la construirea unei hărţi schematice a culturii din zonele respective, care, sub coordonarea unui artist vizual, va fi realizată pe un panou stradal pe care publicul poate interveni în diverse tehnici, inclusiv desen, pictură, colaj, post-it etc. 

Un  proiect al Asociaţiei Montage, cofinanțat de Primăria Sectorului 2 şi  realizat cu sprijinul Colegiului Naţional „Şcoala Centrală”, Colegiul tehnic „Edmond Nicolau”, FTMB, Agenția de carte şi alţi parteneri media.