PUBLIC DESTINY este un proiect cultural dedicat spațiului public urban şi relației dintre acesta şi destinatarul său de drept, comunitatea urbană, pornind de la propuneri de design urban realizate de adolescenți bucureșteni, elevi la licee vocaționale (arte vizuale, arte aplicate, arhitectură) în cadrul unui apel de creativitate şi printr-o serie de conferințe – dezbateri cu participarea unor specialiști în domeniile artelor vizuale, arhitecturii şi urbanismului, ca şi a unor reprezentanți ai autorităților şi ai comunității locale.
„Raportul pentru București“, inițiativă a Centrului de Informare al Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România, realizat in 2018, analizează importanța aplicării unor soluții de dezvoltare urbană integrate, în care să fie implicați atât arhitecți şi specialiști din domeniile relevante, cât şi companii private şi locuitorii capitalei. Spațiul public este nu numai parte integrantă din ceea ce numim oraş, ci are şi potențialul de a determina sau de a contribui la determinarea identității urbei.
In lipsa unei politici publice integratoare in ceea ce privește rolul comunității în alegerea destinațiilor spatiilor publice urbane in București (si nu numai), propunem o abordare experimentala, creativa si de dezbatere a acestei problematici, cu participarea unei categorii de vârstă care reprezintă un procent important al comunității locale care explorează, utilizează şi uneori chiar adaptează oferta spațiului public urban în relație cu propriile nevoi de exprimare.
PUBLIC DESTINY lansează un apel către elevii din clasele IX-XII din trei licee bucureștene de arte şi arhitectură pentru a crea şi propune soluții de design urban pentru amenajarea a 10 spații publice din capitală, sub coordonarea profesorilor din cele 3 licee vocaționale. Lucrările propuse (de tip mobilier urban sau alt tip de propuneri) vor fi jurizate de specialiști în arhitectură, design urban şi arte vizuale. Selecția realizată va fi prezentată unui public de specialitate şi unui public larg în cadrul unei expoziții în indoor şi outdoor în măsura in care este posibil (pe gardurile OAR si Carturesti sau similare cu spatiile publice propuse), ca şi într-o publicație de tip catalog de artă, care va fi distribuită gratuit în cadrul evenimentelor cu public ale proiectului. O serie de trei conferințe-dezbatere vor fi organizate la vernisarea expoziției şi la un interval de cca 3 săptămâni cu participanții la proiect, specialiști în domeniile artei urbane şi arhitecturii si reprezentanți ai instituțiilor publice relevante pentru miza proiectului (Primăria Capitalei, primării de sector, ArCub, ADP, etc). Propunerile cele mai interesante şi în același timp fezabile vor fi propuse pentru realizare în situ. Activitățile proiectului vor fi documentate foto şi video cu sprijinul colaboratorilor şi al partenerului Multimedia Film, care va realiza trei materiale video în format digital, distribuite on line pe diferite canale si conturi de internet relevante, către un public larg, incluzând lucrările de amenajare selectate, precum şi dezbaterile pe teme de (re)generare a identității urbane şi de (re)apropriere a spațiului public urban de către beneficiarul său de drept – comunitatea urbană.
Proiectul îşi propune astfel să contribuie la o dezbatere publică în ceea ce privește relația dintre spațiul public urban şi destinatarul/beneficiarul de drept al acestui tip de spațiu urban, încercând să definească, în cadrul evenimentelor de dezbatere, câteva direcții strategice necesare pentru reglementarea acestei relații la nivel de politici publice locale. În același timp, prin adresarea apelului de creație tinerilor elevi, proiectul îşi propune să stimuleze potențialul creativ al elevilor, să recunoască şi să promoveze talente în domenii vocaționale – arte vizuale/arhitectură, să contribuie la crearea în rândul noii generații a unei atitudini civice responsabile, identificând în același timp nevoilor de design specifice generației lor. Prin seria de dezbateri-conferințe organizate şi crearea unui blog şi cont social media ale proiectului, Public Destiny dorește să creeze o comunitate (arhitecți, artiști vizuali, designeri, urbaniști, operatori culturali, autorități, companii private, locuitori ai capitalei şi nu numai) coagulată în jurul interesului față de reaproprierea şi regenerarea spațiului public urban.